De Amsterdamse beurs is woensdag nagenoeg onveranderd geopend. Air France-KLM ging onderuit, SBM Offshore noteerde hoger.

Ook de graadmeters in de rest van Europa toonden beperkte koersuitslagen. Beleggers verwerkten een cijfer over de Duitse industrie en zijn in afwachting van de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Die staan na de slotbel op de rol.

De hoofdindex stond kort na de openingsbel en na een aanvankelijk licht hogere opening vlak op 428,93 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 661,70 punten. De indices in Parijs en Frankfurt stonden nagenoeg onveranderd, Londen won 0,2 procent.

Koersverlies Air France-KLM

Bij de middelgrote fondsen viel het koersverlies van zo’n 6,6 procent van het aandeel Air France-KLM op.

Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM legt zijn functie komende zomer neer, hij wordt voorzitter van de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA.

Air France-KLM heeft financieel het huis weer op orde, maar de luchtvaartgroep heeft nog een lange weg te gaan voordat zij weer tot de wereldtop behoort. Dat zei scheidend topman Alexandre de Juniac woensdag in een vraaggesprek met de Franse radiozender RTL.

Air France-KLM maakte vorig jaar, mede dankzij de sterk gedaalde brandstofprijzen, een einde aan een jarenlange opeenstapeling van verliezen. Ook de schuld is verder afgebouwd, vooral door de verkoop van bezittingen. Daarmee is ,,enorme vooruitgang geboekt'', vindt De Juniac.

Maar de toekomst blijft omgeven door onzekerheid. Het bedrijf is volgens De Juniac uit de gevarenzone, maar zal zich moeten blijven verbeteren om de concurrentieslag te winnen. ,,We behoren tot de grootste ter wereld, maar nog niet tot de beste'', zei de topman, die in juni de voorzittershamer van brancheorganisatie IATA oppakt.

Niets doen is geen optie voor zijn opvolger, benadrukte De Juniac. ,,Wij concurreren met reuzen die over veel middelen en veel vliegtuigen beschikken. In een groeiende markt lopen wij het risico kleiner te worden.''

Koerswinst SBM Offshore

Topman Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema van SBM Offshore hebben een definitieve schikking getroffen met justitie in Brazilië. Zij zijn daarmee af van aanklachten die tegen hen waren ingediend wegens corruptie, zonder dat zij schuld hebben bekend.

SBM Offshore maakte in januari al bekend dat met een bedrag van omgerekend zo'n 111.000 euro strafvervolging van de twee bestuurders zou worden afgekocht. Die deal is door een Braziliaanse rechter bekrachtigd, meldde de leverancier van opslag- en productieschepen aan de olie- en gasindustrie woensdag.

De aanklachten tegen Chabas en Hepkema kwamen half december naar buiten. De verdenkingen hielden verband met het omvangrijke omkoopschandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, waar het Nederlandse SBM Offshore bij betrokken zou zijn geweest.

WDP

KBC heeft het aandeel WDP (-0,4 procent) van zijn zogenoemde Dynamic Top Pick-lijst gehaald. Dat meldde de Belgische bank woensdag. Het aandeel Immobel is aan de vastgoedsectie van de lijst toegevoegd.

Volgens de analisten is er nog maar een beperkt opwaarts potentiëel voor de koers, na een recente rally. Onlangs werd het beleggingsadvies voor WDP, dat sinds enige tijd ook een notering heeft op de beurs in Amsterdam, verlaagd van buy naar accumulate. De kenners merken wel op dat het bedrijf ,,gesteund door goede fundamenten aan zijn beloftes zal blijven voldoen''.

Op de lijst staan verder de in Nederland genoteerde aandelen GrandVision, NN, Randstad, SBM Offshore, BAM, Wessanen en Galapagos.

H&M voelt dure dollar

De Zweedse kledingverkoper Hennes & Mauritz (+1 procent) heeft afgelopen kwartaal veel last gehad van de dure Amerikaanse dollar. Daardoor was de inkoop relatief duur. Ook bleef veel warme kleding in de rekken hangen door het zachte winterweer in Europa.

De omzet van H&M groeide in de maanden december tot en met februari desondanks met 8 procent tot 50,6 miljard Zweedse kroon (5,5 miljard euro). De nettowinst daarentegen daalde met bijna een derde tot omgerekend 275 miljoen euro.

Tokio en Wall Street lager

De aandelenbeurs in Tokio is woensdag met een klein verlies gesloten. De handel in de Japanse hoofdstad houdt last van de opmars van de yen, die inmiddels het hoogste peil ten opzichte van de dollar in bijna anderhalf jaar heeft bereikt.

De toonaangevende Nikkei-index sloot met een min van 0,1 procent op 15.715,36 punten. De hoofdgraadmeter in Tokio ging daarmee voor de zesde achtereenvolgende handelssessie achteruit. Beleggers in Azië reageerden ook op nieuwe cijfers over de Chinese economie. Daaruit bleek dat de activiteit in de dienstensector van 's werelds op een na grootste economie vorige maand sterker is gegroeid dan in februari.

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag in de min geëindigd, in navolging van de stevige koersverliezen in Europa. De handel stond onder druk door zorgen over een verder afzwakkende wereldeconomie.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handelsdag 0,8 procent lager op 17.603,32 punten. De brede S&P 500 zakte 1 procent tot 2045,17 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 1 procent tot 4843,93 punten.

Farmaceut Allergan ging bijna 15 procent omlaag. De Amerikaanse overheid heeft een wetswijziging doorgevoerd om belastingontwijking door bedrijven tegen te gaan. Daardoor kan de voorgenomen fusie van Allergan en Pfizer, ter waarde van 160 miljard dollar, in het geding komen. Pfizer won juist 2,1 procent.

Pfizer zou al hebben besloten om de fusie af te blazen. De deal ter waarde van circa 160 miljard dollar heeft zijn aantrekkelijkheid verloren door nieuwe belastingregels in de Verenigde Staten, meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van ingewijden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl